Nieuwe auto’s krijgen vanaf vandaag een ander kenteken. De nieuwe combinatie (één letter – drie cijfers – twee letters) is vanmiddag gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De eerste nummerplaten uit de serie, met kenteken G-001-BB, zitten op een elektrische BMW i3.

De nieuwe volgorde van letters en cijfers is inmiddels de tiende kentekenreeks die op Nederlandse auto’s te zien is. De eerste (ND-00-01) werd geïntroduceerd in 1951 terwijl de laatste (twee letters – drie cijfers – één letter, ofwel GB-001-B) uit 2015 stamt. Volgens de RDW zijn er inmiddels zo’n 2,7 miljoen auto’s via dit systeem op kenteken gezet.

Sinds het jaar 2000 wordt elke zogenoemde GAIK-kentekenplaat (dat staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten) voorzien van een aantal specifieke kenmerken. Zo gebruikt de RDW een speciaal ontworpen lettertype om fraude tegen te gaan, heeft elke plaat een keurmerk van de producent en beschikken de kentekens over een blauwe band met het beeldmerk van Europa én een zwarte rand om de platen beter leesbaar te maken.

Op een kenteken staan in principe geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. Het zelf samenstellen van een kenteken, zoals in Belgie  tegen betaling tegenwoordig mogelijk is, blijft in Nederland niet toegestaan. Ook opmerkelijk: de platen zijn bewust gemaakt van aluminium: dan blijven ze leesbaar en herkenbaar nadat een auto is uitgebrand.

 Bron + foto: ad.nl